Бесплатни циљани прегледи: Превенција болести представља све активности које се спроводе како би се спречила појава болести

Све прегледе је могуће обавити доласком у наш Дом здравља, те апелујемо да на време проверите Ваше здравствено стање. Прегледи су потпуно бесплатни, а можете их заказати лично или телефоном код свог изабраног лекара. Бићете позвани на превентивни преглед лично, телефонски или позивницом.

Немојте се оглушити на наш позив, будите свесни значаја превентивних прегледа!

Циљани преглед на рано откривање рака дебелог црева

Рак дебелог црева је широко распрострањена болест са значајним обољевањем и смртношћу. Особе старије од 50 год. код свог изабраног лекара могу извршити преглед као и тестирање на неприметно крварење у столици и то једанпут годишње. Тест је савремен и не захтева припрему пацијента.

Циљани преглед на рано откривање рака дојке

При систематским прегледима код изабраног лекара опште медицине се обавија палпаторни преглед дојки за жене од 19-35 год. и то једанпут у пет година, а жене старије од 35 год. једанпут у две године. Даје се упутство за самопреглед дојки. Код изабраног лекара гинеколога се обавија превентивни гинеколошки преглед једанпут у три године. Он садржи разговор са лекаром, гинеколошки преглед, преглед дојки, лабораторијсе тестове, утврђивање здравственог стања и предузимање одговарајућих мера. Жене старије од 45 год. се једанпут у две године упућују на мамографски преглед. Циљани преглед на рано откривање рака дојки и процена ризика се обавија једанпут годишње.

Циљани преглед на рано откривање рака грлића материце

Код Вашег изабраног гинеколога можете обавити циљани преглед на рано откривање рака грлића материце. Преглед садржи разговор са лекаром, гинеколошки преглед, по потреби узимање биопсије. Преглед се обавија једанпут годишње код жена старијих од 25 год.

Циљани преглед на рано откривање дијабетеса типа 2

Скрининг за рано откривање дијабетеса типа 2 обухвата попуњавање упитника процене ризика за оболевање од дијабетеса типа 2 и мерење ШУК-а, те по потреби упућивање на консултативни преглед.

Циљани преглед на рано откривање кардиоваскуларног ризика

Скрининг за рано откривање кардиоваскуларног ризика подразумева преглед,очитавање ЕКГ-а и по потреби упућивање на консултативни преглед.

Циљани преглед на рано откривање депресије

Скрининг за депресију обухвата попуњавање упитника самопроцене за депресију и по потреби упућивање на консултативни преглед. Превентивни прегледи обухватају и имунизацију.