У Кикинди обележен Светски дан срца

На Градском тргу је промотивном акцијом и анкетом спроведеном међу суграђанима обележен Светски дан срца, чији је овогодишњи слоган „Оснажите своје срце“. У организацији Дома Здравља, Црвеног крста и ЗЗЈЗ анкетирани су суграђани, који су имали и могућност да о свом здрављу попричају са лекарима и медицинским особљем, а уједно и да измере притисак.
Чињеница је да од болести срца и крвних судова у Србији годишње умре више од 50.000 људи, а то је у збиру умрлих, чак сваки други. Подаци су алармантни, али мало кога још изненађују, с обзиром на то да смо по оболевању и умирању од кардиоваскуларних болести већ годинама други, одмах иза Руса. У оквиру обележавања Светског дана срца, указуја се на факторе ризика, као и на значај превенције. Главна сестра Патронажне службе, Дома здравља Оливера Вучковић Попов каже да Кикинда свакиг дана ради на томе…
-Поготово када је Патронажна служба у питању. Ми у погледу превентиве свакодневно посећујемо породице, проверавамо крвни притисак, да ли постоји хипертензија или не. Ако знамо да у свету умире преко 17 милиона људи, због кардиоваскуларних болести, што је изузетно велики број, радимо на томе да се тај број смањи. У последње време је проценат деце све већи, када су ове болести у питању……
Многи говоре о томе да воде рачуна о свом здрављу, али је евидентно да то раде само док не седну за сто да једу, док не запале цигарету или посегну за алкохолним пићем. Последице су масовно оболевање од болести које заправо могу да се спрече, и долазак код лекара “у запуштеном стању”, кад је болест већ узнапредовала. Омладинска теренска јединица је најактивнија омладинска екипа, када су акције, савети, радионице у питању, те су и овога пута свесрдно учествовали у организацији. Суграђани сматрају да се довољно ангажују, када је здравље у питању.
Према подацима Регистра акутног коронарног синдрома Србије током 2016. регистровано је приближно 19.000 случајева код којих је постављена дијагноза: срчани удар, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт. Као и у свету, и код нас чешће оболевају мушкарци. До 64. године живота, стопе оболевања код мушкараца су два и по пута веће у односу на жене.

Преузето са Tvrubin.rs