Здравље за све

Негујте здраве стилове живота: Будите физички активни и мислите позитивно

Светски дан здравља у нашем граду обележен је у организацији Црвеног крста, Дома здравља и Завода за јавно здравље. Грађани су на тргу могли да измере ниво шећера у крви и крвни притисак, али и да из прве руке чују корисне лекарске савете
Иако се Светски дан здравља обележава 7. априла, ресорно министарство одлучило је да се након празника читава недеља посвети поменутом дану. То је нашем порталу рекао др Бранислав Хачко, шеф Одсека за промоцију здравља у кикиндском Заводу за јавно здравље:
-Овогодишњи мото је Здравље за све. У пружању здравствене заштите битно је да се очува и унапреди здравље, успостави тачна дијагностика, као и рехабилитација у односу на болест која је постојала. Тиме подижемо свест становништва да доступност заштите треба да буде једнака за све- рекао је др Хачко.
Оливера Вучковић Попов, из Патронажне службе Дома здравља, назначила је неопходност јачања здравственог потенцијала који подразумева неговање здравих стилова живота, кроз адекватну исхрану и физичку активност, воду, сунчеву светлост, одмор, као и позитивне животне ставове:
-Посебна пажња ове године посвећена је деци предшколског узраста. Малишани су тргу цртали и послали своје поруке о здрављу. Имаће и прилику да учествују и на наградном конкурсу. Њихове радове изложићемо у уторак, у галерији Културног центра, од 18 сати. Тим из Хитне службе представио је присутнима симулацију оживљавања- навела је она.
Светски дан здравља обележава се под покровитељством Светске здравствене организације, са жељом да се изгради свест о одређеној теми која је везана за здравље и скрене пажња на приоритетна подручја.

преузето са gradski.online