Бити медицински техничар је начин живота, а не само позив

Презентацијом три теренске службе које раде при Дому здравља: хитна, патронажна и служба кућне неге, обележен је Дан сестринства у Кикинди.

У предавању, које је организовано наглашено је да се медицинске сестре и техничари Дома здравља едукују од првог дана доласка у болницу. Радећи свој посао неге болесника и усавршавањем, специјализирају се за одређене области што није био случај ранијих година. Једну од тема, у којој је присутнима представљен рад Хитне службе обрадила је Ана Марија Варга, која обавља посао медицинске сестре у тој служби 23 године:

-Ми смо данас обрадили три теренске службе града Кикинде, које су врло битне за наш рад. Све три су теренски послови. Теме су намењене углавном грађанима. Ја радим на месту медицинска сестра техничар. Заљубљена сам у свој посао, радим у Хитној служби 23 године. Свака потешкоћа се брише када видите захвалност у очима пацијента.

Причу о Флоренс Најтингејл, сестринству и како је уопште дошло до покретања те струке, припремила је ученица прве године Медицинске школе у Кикинди, Андреа Докић, која сматра да је струка одабрала њу. Овим предавањима је симболично организован Дан сестринства који се обележава у знак сећања на медицинску сестру Флоренс Најтингејл. Рођена је 12. маја 1820. године у Фиренци, целог живота се борила за унапређење своје професије и права жена И која се сматра зачетницом модерног сестринства.

Преузето са TV Rubin