Савети у вези уједа крпеља

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија борелија бургдорфери. Заражавање људи настаје убодом крпељи рода Иxодес који су преносиоци ове бактерије. Код нас Иxодес рицинус.
Шта треба знати о крпељима? Крпељи су паразити који се хране крвљу животиња и човека. Истовремено, они су природни резервоари и преносиоци узрочника заразних болести, међи којима је и лајмска болест. Уколико су заражени узрочником ове болести, у току храњења могу да пренесу инфекцију на човека. За пренос борелије бургдорфери потребно је око 24 часа. Важно је знати да нису сви крпељи заражени и да сваки убод крпеља не значи обавезно и настанак инфекције. Према подацима истраживања и праћења заражености крпеља на подручју Београда, проценат заражених крпеља у последњих неколико година је око 25%. Ови паразити се налазе у природи на зеленим површинама које им омогућавају довољно влажности и сеновитости. То су подручја обрасла високом травом, шибљем, жбуновитим растињем, затим шуме, ливаде, али и неуређена дворишта и парковске површине. Крпељи бораве на влатима траве, гранама и листовима зеленог растиња до висине 1 метра. Најактивнији су у периоду храњења, који на нашима просторима траје од почетка пролећа до касне јесени. Њихова појачана активност и интензивнији боравак људи у природи са почетком лепог и топлог времена доприносе наглом повећању броја особа са убодом крпеља. Из тих разлога највећи број особа са убодом региструјемо у мају и јуну, а највећи проценат оболелих у почетном стадијуму болести у јуну.
Спречавање убода крпеља -Уређивање зелених површина: кошење, спаљивање растиња и отпадака, редовно кошење траве, уклањање жбуња и отпалог лишћа . -Избегавање боравка у шумовитим подручјима (посебно оним која се граниче са зеленим површинама другачијег састава), на неуређеним површинама обраслим травом, жбуновитим растињем, као и ивице путева и стаза. – Смањивање површине коже која може бити изложена убодима крпеља, што се постиже ношењем одеће дугачких рукава и ногавица, увлачењем ногавица у чарапе и употребом репелената за одећу и кожу. -Ношење одеће светлих боја олакшава уочавање крпеља на гардероби. -Свакодневни рутински преглед коже, незаборављајући космати део главе (у току и после боравка у природи). -Свакодневни преглед, промена и прање одеће после боравка у природи . Спречавање заражавања и оболевања након убода крпеља -Свакодневни преглед коже у току боравка, односно по повратку из природе, омогућава благовремено уочавање и скидање крпеља. -Одстрањивањем крпеља у току 24 часа од качења смањује се вероватноћа преноса борелије на човека и настанак инфекције. -Одстрањивање крпеља треба обавити стручно и правилно, искључиво механички – пинцетом и без претходне употребе било каквих препарата за лакше вађење крпеља (уље, ацетон, лак за нокте, алкохол и сл.). Треба водити рачуна да се тело крпеља не згњечи. После завршеног вађења, убодно место се дезинфикује алкохолом или неким антисептиком. У случају да крпеља није вадило стручно лице а остане део рилице у кожи, за даљу помоћ се мора обавезно обратити лекару. Место убода крпеља се посматра око месец дана. Појава карактеристичног црвенила на месту убода је знак инфекције узрочником лајмске болести и обавезно се лечи. Раним откривањем болести и предузимањем адекватног лечења спречава се развој другог и трећег стадијума болести.

др Милош Ђурин
Дом здравља Кикинда