Подсећамо: Убод крпеља, није Лајсма Болест!

Убод крпеља је безболан, уколико се јавља болно црвенило није убод крпеља.
Вађење крпеља се обавља у ординација изабраног лекара(лекар или медицинска сестра) . Крпељ се хвата пинцетом што ближе кожи, без гњечења или кидања тела. Пинцета се мало повуче, колико је довољно да се крпељ одигне од коже, затим се полако извлачи. После одстрањења место убода се дезинфикује. Уколико је пацијент сам покушао да одстрани крпеља и није успео у целости, пацијент се упућује хирургу.
Уколико се у прва 2 дана од убода јави локално црвенило, ТО НИЈЕ ЛАЈМСКА БОЛЕСТ И НЕ ЛЕЧИ СЕ него се ради о обичној реакцији на страно тело.
Појава црвенила облика “мете или кокарде” 3.-30. дана од убода крпеља уз појаву симптома опште инфекције: температура, главобоља, болови у мишићима и зглобовима, реакција лимфних чворова, поремећај ритма срца уз податак о убоду крпеља су довољни за започињање лечења. Црвенило преко 5 цм сигуран је знак Ерyтхема мигранс, а мање црвенило се може јавити код мале деце, али ће се у случају инфекције повећати за дан-два, те их треба пратити следећих дан-два.
Укупно праћење пацијената са убодом крпеља трба да је 3 месеца. Уколико се у том периоду не јаве никакви симптоми, нису потребне серолошке анализе.
Серолошка дијагностика се ради у случају појаве симтома и то 4 недеље од убода крпеља. Сваки налаз + или сумњив Елиса тестом захтева потврду Wестерн блот. Негативан Елиса после 4. недеље искључује Лајмску болест. Тестови се не понављају, не служе за праћење болести. Раде се само једном уколико има индикација.
20% асимптоматских инфекција се не лечи
Лечење првог стадијума код изабраног лекара: 3 недеље Тетрациклини 2×100 3 недеље; код деце Амоxицилин 500 3×1 или према ТМ, код алергије Азитромицин 500 1×1 10 дана
Инфектологу се упућују само пацијенти са јасном клиничком сликом или са подацима о уједу крпеља и нејасном клиничком сликом 3-30 дана од уједа крпеља.

Др Милош Ђурин
шеф превентивног центра
Дом здравља Кикинда