Obeležen 14. novembar, Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Akcijom merenja šećera u krvi i merenju krvnog pritiska u Drugoj zdravstvenoj ustanovi u Svetosavskoj ulici u Kikindi, obeležen je 14. novembar – Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom ,,Porodica i dijabetes“ a na akciju preventivnih pregleda u Drugoj zdravstvenoj ustanovi Doma zdravlja prisustvovalo je ukupno 60 naših sugrađana.

-,, Imali smo izuzetnu posećenost naših sugrađana od 60 pacijenata. Radili smo merenje šećera u krvi i merenje krvnog pritiska, sa nama je bila danas i doktorka iz Zavoda za javno zdravlje, doktorka Ana Đurin koja je promovisala zdrave stilove života i savetovala pacijente. Naš zaključak nakon obavljenih 60 pregleda jeste da su naši pacijenti prilično regulisani, što je zadovoljavajuća informacija i podatak. Cilj našeg zadatka i akcije bio je da pomognemo ljudima u domenu zdravstveno-vaspitnog rada u borbi protiv komplikacija dijabeta koje su prilično teške, zbog kojih pati ceo organizam i ne zovu ga bez razloga tihi ubica. Usled dijabeta ceo organizam trpi, počev od očnog dna do stopala. U okviru našeg savetovališta za dijabetičare , koje radi svakodnevno od 10 do 13 sati u ulici Svetosavskoj 53, edukujemo pacijente kako da odlože ili spreče progresiju bolesti, a i ukoliko dođe do bolesti, obučavamo pacijente za dobru samokontrolu bolesti kako bi izbegli dalje komplikacije koje mogu biti fatalne po zdravlje čoveka“ – izjavila je glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac.

Dijabetes je hronično nezarazno oboljenje koje karakteriše povišen nivo šećera u krvi. Kod zdravih osoba, pankreas luči hormon insulin, koji održava normalan nivo šećera u krvi. Kod osoba sa dijebetesom pankreas ne proizvodi insulin, ili ne proizvodi dovoljno insulina ili organizam ne reaguje na insulin koji se proizvodi u pankreasu.

Doktorka Ana Đurin, specijalista socijalne medicine pri Zavodu za javno zdravlje Kikinda izjavila je da je dijebetes vrsta bolesti koja je poprimila pandemijske razmere:

-,, Konkretno ove godine kampanja je posvećena porodici i dijabetesu i uticaju ove bolesti na porodicu i ulozi same porodice u samoregulaciji bolesti, prevenciji i edukaciji osoba sa dijabetesom, jer bolest ostavlja i finansijske posledice po porodicu. Postoje tri vrsta dijabetesa – tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes. Tip 1 se uglavnom javlja kod dece i osoba mlađih od 40 godina i kod ovog tipa bolesti, organizam ne proizvodi insulin. Tip 2 se javlja posle četrdesete godine života, mada može da se javi i kod mlađih ukoliko imaju povećan rizik za nastanak ove bolesti i kod tipa 2, organizam luči insulin, ili u nedovljnoj količini ili tkivo ne reaguje na adekvatan način na već prisutan insulin. Tu spadaju i osobe koje imaju nekoga u porodici sa dijabetesom, starije od 45 godina i imaju povećan krvni pritisak, poremećen metabolizam masti i povećanu telesnu težinu. Postoji i rani skrining ovog tipa dijabeta gde je potrebno da pacijenti odu kod svog izabranog lekara gde se uzima anamneza pacijenta i radi se uptinik procene rizika za ovaj tip dijabetesa. Takva vrsta testa radi se na svake tri godine kod osoba starijih od 45 godina kod oba pola, ukoliko nemaju registrovano oboljenje. Treći, gestacijski tip dijabetesa javlja se kod žena u trudnoći koji i nestaje tokom trudnoće, ali za žene koje su ga imale i za njihovu decu, postoji povećan rizik od dijabetesa tipa 2 u kasnijem dobu života“ – izjavila je dr Đurin.

Simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, posebno noću, prevelika žeđ, povećan apetit uz gubitak u telesnoj težini, umor, zamagljen vid, svrab po koži, česte infekcije, trnjenje i peckanje u rukama i nogama i rane koje teže zarastaju.

-,, Tip jedan leči se svakodnevnim injekcijama insulina, a tip dva u početku može da se leči samo zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, ali kasnije i oboleli od tipa 2 ipak moraju da pređu na lekove u obliku tableta, a neretko i oni prelaze na injekcije insulina. Bolest sama po sebi nije teška, ali reč je o ozbiljnim komplikacijama koje ona nosi ako nije dobro regulisana ili kontrolisana kada nastaju ozbiljnije komplikacije“ – dodala je Đurin.

Prema najsvežijim podacima iz 2017. godine Regionalnog registra za dijabetes pri kikindskom Zavodu za javno zdravlje broj novoobolelih za dijebetes tip 1 u uzrastu do 29 godina je sedam, za dijebetes tip dva u uzrastu do 75 i više godina je 433 dok je broj smrtnih ishoda usled komplikacija svih tipova dijabetesa 101. Ukupan broj obolelelih od svih tipova dijabetesa za period od 1.1.2006. do 31. 12. 2018. godine za nivo našeg okruga je 5635.

Preporuke za dobru kontrolu dijabetesa su pravilna, zdrava i uravnotežena ishrana, povećan nivo fizičke aktivnosti, regulacija telesne mase, prestanak pušenja uz pridržavanje saveta lekara i preporučene terapije uz obaveznu kontrolu vrednosti šećera u krvi i krvnog pritika.

preuzeto sa kikindanews.rs