Превентивом до здравља и у позним годинама

Превентивни прегледи су основ здравља, тумаче лекари и стоје чврсто иза те изјаве. Колико смо спремни да водимо рачуна о свом здрављу и да ослушкујемо сигнале које нам тело упућује, обично сазнамо тек у позним годинаама.
Да ли смо о здрављу мислили од најранијих до позних година сазанајемо тек кад живот заокружи неких 65 година. Тада се своде рачуни и обично се тек тада сетимо да смо требали, а доста тога нисмо урадили, а писало је на лекарском картону. Баш да би се предупредила још лошија здравствена слика, како наводи испред Дома здравља Оливера Вучковић Попов, сваке среде долазе у Удружење пензионера где обављају мерење притиска и разговор са суграђанима:
-Ми током целе године посећујемо старије суграђане. Проценат оболелих након 65 године јесте велик. Ми се трудимо да кроз наше посете причамо о њиховом здравственом стању. Увек идемо на то да иако постоји нека хронична болест идемо и ка превентиви. Причамоо терапији, о редовним контролама.
Један од већих проблема је исхрана, на коју старије особе све мање обраћају пажњу. Испоштовати довољан број оброка све више представља замор, апетит се полако гаси, губи се интересовање за квалитетном и куваном храном, чиме се занемарује основна егзистенционална потреба човека. Патронажна служба Дома здравља Кикинде у оквиру својих превентивних активности долази у Дом пензионера и ту обавља једносатно мерење притиска и шећера. Како је навела испред пензионера секретарка Удружења Зорица Васиљевић, чланови и суграђани уопште се радо одазивају и на тај начин контролишу своје здравље:
-Ја бих прво да у месецу старих поздравим све из те генерације и да поздравим рад и залагање Дома здравља, чија патронажна служба нас посећује сваке среде, од девет до десет сати. Чланови Удружења пензионера, као и остало грађанство редовно долази и контролишу своје здравље и на овај врло користан начин, који много значи.
Вучковић наводи да је потребно што више је то могуће издвојити време за здравствено корисну шетњу. На квалитет живота у старости утичу стилови живота, у 58 процената, додала је она. Генетика је заступљена са10 посто, редовне провере и контроле око 18 посто. Особе преко 65 године обично остављају дуван, најчешће смањују и унос алкохола. Али, оно што је ипак за опомену то је што се тим променама обично прибегава, тек када здравље буде нарушено. Зато је превентивно ослушкивање сигнала, које нам организам упућује могућност да се здравије и лепше стари.