Информације за јавност о понашању за време таласа великих врућина

Током периода изузетно високих температура (таласа врућина) придржавајте се следећих препорука:

РАСХЛАДИТЕ ВАШУ КУЋУ/СТАН

– Одржавајте простор ваше куће/стана хладним. Проверите температуру између 8 и 10 часова, у 13 х и после 22 х. Препоручљиво је да током дана температура у унутрашњем простору буде нижа од 32 Ц, односно 24 Ц током ноћи. То је посебно важно уколико су у питању деца или старији од 60 година или особе оболеле од хроничних болести.
– Користите расхладну моћ хладнијег ноћног ваздуха. Како бисте расхладили ваш простор, отворите прозоре и ролетне током ноћи или у раним јутарњим часовима (уколико сматрате да је то безбедно) док су спољње температуре ниже.
– Онемогућите продор топлом ваздуху у простор вашег дома. Затворите прозоре и навуците засторе (ролетне, жалузине) уколико их имате, посебно на прозорима који су на сунчаној страни. Искључите расвету и апарате који греју у највећој могућој мери.
– Поставите засторе (драперије, светлију тканину, веће пешкире или сл.) на прозоре који се налазе на сунчаној страни.
– Проширите мокре, оцеђене пешкире унутар просторије како би расхладили ваздух. Тада ће се повећати и влажност ваздуха.
– Уколико користите клима уређај, добро затворите врата и прозоре како бисте штедели електричну енергију.
– Електрични вентилатори могу бити од користи, али само уколико су температуре ниже од 35 Ц.

ЧУВАЈТЕ СЕ ТОПЛОТЕ
– Боравите у најхладнијој просторији у кући/стану, посебно током ноћи.
– Уколико немате расхладне уређаје у кући/стану, потрудите се да макар 2-3 сата дневно проведете у климатизованом простору (тржни центри, јавни климатизовани простори).
– Избегавати боравак напољу током најтоплијег дела дана.
– Избегавајте тежи физички рад на отвореном (идеално време, уколико је неодложно, да то буде у раним јутарњим сатима).
– Уколико боравите напољу, држите се хлада.
– Не остављајте децу ни животиње у паркираном возилу!

РАСХЛАЂУЈТЕ СЕ И ПИЈТЕ ТЕЧНОСТИ
– Често се туширајте или купајте хладном или млаком водом (алтернатива је и расхлађивање мокрим крпама, пешкирима, сунђерима, прскалицама, хлађење ногу…).
– Носите лагану, комотну одећу од природних влакана, а током боравка на отвореном носите шешир са широким ободом или качкет светлих боја и сунчане наочаре са одговарајућим филтером.
– Користите лагане, природне материјале за постељину како бисте избегли акумалацију топлоте током спавања.
– Течност пијте редовно у довољним количинама, а алкохол и прекомеран кофеин и слатке напитке избегавајте.
– Једите мање, чешће, са доста хладних салата, варива и воћних освежења, избегавајте тешке и обилне оброке.

БУДИТЕ СПРЕМНИ ДА ПОМОГНЕТЕ ДРУГИМА
– Учестало контактирајте рођаке, пријатеље или комшије који живе сами. Стари, хронично оболели можда ће требати вашу помоћ око набавке или пратње до лекара током таласа врућина. Такве особе би требало обићи макар једном дневно. Чувајте децу од дехидратације и сунчанице.
– Разговарајте са укућанима о проблемима које имају током таласа врућина. Требало би да сви буду упознати које се мере превенције лако могу спровести.
– Обучите се за пружање прве помоћи, може да буде веома корисно и у кући и на јавним местима.

УКОЛИКО СТЕ ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИК
– Проверите са вашим лекаром да ли лекови који узимате могу да утичу на терморегулацију или баланс течности.
– Лекове чувајте на одговарајућој температури (углавном испод 25 Ц или како је наведено у упутству произвођача).
– Затражите савет лекара телефоном уколико вам је потребна помоћ у вези са тегобама или у вези са лековима које узимате.

УКОЛИКО СЕ ВИ ИЛИ НЕКО ОД ВАШИХ УКУЋАНА НЕ ОСЕЋА ДОБРО
– Потражите помоћ уколико осећате вртоглавицу, слабост, налет страха и панике или уколико осећате интензивну жеђ или главобољу. Уколико сте на сунцу нађите хладовину или уђите у климатизован простор. Уколико је могуће, измерите телесну температуру.
– Рехидрирајте се водом или воћним соковима.
– Одморите се у расхлађеном простору, а уколико се као симптом јављају болни грчеви мишића (пре свега у ногама, рукама, али и у трбуху) најчешће после интензивнијег физичког рада током веома високих спољних температура, рехидратацију треба обавити растворима са електролитима (орални раствор за рехидратацију), а лекарски надзор је потребан уколико грчеви трају више од сат времена.
– За сваки неуобичајен симптом или симптоме који се одржавају, потребно је консултовати лекара.

Уколико се као симптом јави топла, сува кожа и делиријум, конвулзије или губитак свести СМЕСТА ТРЕБА ПОЗВАТИ ХИТНУ ПОМОЋ! Особу сместа померити у расхлађен простор или најмање хлад, поставити у хоризонталан положај са подигнутим ногама (или хоризонталан бочни положај уколико је особа без свести), ослободити сувишне одеће и започети спољашње хлађење тела пакетима леда у пределу врата, пазуха и препона, уз истовремено прскање водом (температуре 25-30 Ц) и расхлађивање другим средствима. Мерити телесну температуру, али не давати средства за снижавање температуре.

Извор: СЗО, Европа

Чланак уредила: др Маја Миљковић