Путања за породице у Кикинди током епидемије covida 19

Сазнали сте да ће Ваша породица за девет месеци бити богатија за једног члана-ЧЕСТИТАМО!

Пред Вама се налазе информације о системској подршци коју ћете моћи остварити у периоду трудноће и у данима након изласка из породилишта.

1.Гинеколошко акушерски преглед

 По сазнању да сте трудни јављате се на телефон Диспанзера за жене у Кикинди (0230316-015) тимска медицинска сестра Вам заказује преглед код изабраног лекара специјалисте гинекологије и акушерства.

Приликом разговора  обавезно нагласити укилико сте у предходних 14 дана били у контакту са неким ко је Covid позитиван.

Прегледи трудница се обављају једном месечно,преглед подразумева амбулантни преглед и ултарзвучни преглед који обавља изабрани гинеколог,а уколико буде потребе за чешћим контролама уз договор са гинекологом урадиће се заказивање.

Уколико пре прегледа имате повишену температуру,прехлађени сте или имате било какве симптоме грипа позваће те и добити савет преко телефона.Жене и труднице које су Covid позитивне позивају број телефона Диспанзера за жене (0230 316-015) и договарају се са гинекологом  о евентуалном прегледу.Уколико је хитно такве пацијенткиње се прегледају у гинеколошкој ковид амбуланти која се налази на адреси Светосавска 53 Кикинда,али не пре позива и договора са гинекологом.Ова амбуланта ради сваког радног дана од 06:30 до 20h али само за хитна стања.

Терапију коју користите током трудноће можете продужити телефонским путем,позивањем Вашег изабраног гинеколога, уз договор са тимском сестром можете решити и сву потребну документацију(дознаке,упуте…).

 2.Стоматолошки преглед

 Током трудноће и годину дана након рођења детета имате право на бесплатну стоматолошку заштиту.

Стоматолошка ординација ради радним данима од 7 до 19 часова у амбуланти Прве здравствене станице у ул.Краља Петра Првог 106 Кикинда. Прегледи се не заказују унапред.

У случају на имате повишену температуру или симптоме Covid инфекције не одлазити на преглед него урадити телефонску консултацију са стоматологом.(0230422346)

3.Школа за труднице

 Школа за труднице обухвата психофизичку припрему трудница за порођај од 24 недеље трудноће до самог порођаја и предавања на теме везане за трудноћу,порођај,први дан у кући са бебом,дојење.

Пријава за Школу за труднице врши се у Диспанзеру за жене или на телефон лично кординатору Школе за труднице (0628851889).

Због тренутне епидемиолошке ситуација Школа за труднице ради online преко Zomm апликација.

  4.Патронажне посете током трудноће

 Како бисте остварили право на посете патронажне сестре током трудноће потребно је да се пријавите у Диспанзеру за жене приликом редовних контрола или телефоном од 7 до 13h радним данима на телефон главне сестре патронаже( 0628851889) или путем maila patronaza@dzki.rs

Уколоко постоји сумња или сте позитивни на Covid 19 (важи и за укућане)посета се може реализовати online путем теле/видео саветовалишта.

   5.Општа болница Кикинда

 Како би боравак у породилишту протекао удобно потребно је да спакујете торбу за породилиште.Списак потребних ствари за породилиште можете добити од Ваше патронажне сестре или приликом одласка у Диспанзер за жене.Може Вам бити прослеђен и путем вибера.

У породилишту раде тест на Covid 19.Остајете неколико дана у зависности од Вашег здравственог стања и стања новорођенчета.Уколико сте позитивни на Covid 19 ,добро се осећате и немате тешку клиничку слику дозвољено је и препоручује се да дојите своје дете уз све мере препоручене заштите.

  6.Патронажна посета бабињари и новорођенчету

По изласку из породилишта имате право на патронажну посету.Молимо Вас да приликом испитивања у породилишту кажете тачну адреду на којој ћете бити са новорођенчетом, а не адресу из личне карте.Уколико сте поређени у неком другом породилишту јави те се патронажној служби Дома здравља Кикинда на телефон 0230 442822 од 7 до 13 часова или главној сестри патронажне службе 06288518889.

  1. Први преглед код педијатра

 На отпусној листи новорођенчета уписује се планирани датум првог прегледа неонатолога.Преглед се обавља у 15 или 30 дану живота.Први преглед у неонатолошкој амбуланти Опште болнице Кикинда врши се 15 дана живота(некад и раније) уколико је:

Новорођенче из ризичне трудноће,компликованог раног неонатолошког периода,новорођенче близу термина или је имало продужену новоређеначку жутицу.

Преглед обухвата антропометриско мерење,физикални преглед новорођенчета,саветовање,ултразвућни скрининг развојног поремећаја кукова и васпитно едукативни рад у вези дојења.

Уколико се сумња да дете има симптоме и знаке Covida 19 инфекције потребно је позвати Дечији диспанзер од 7 до 19 часова на број телефона 0230422516 или 0230422508 ако је после 19 часова на телефон ОБ Кикинда оделење педијатрије 0230 316283.Заказани преглед се обавља у фебрилној амбуланту.Све време мајка и дете се не раздвајају.

 Први преглед новорођенчета у 30 дану планира се за новорођенче из уредне тудноће и нормалног неонеталног периода.

Приликом прве посете патронажна сестра ће Вас упутити када је потребно да закажете први преглед код педијатра и на који начин.Он се обавља са навршених месец дана живота детета.Позивате раније број телефона 0230316208  или 0230 316217 од 7 до 20 часова да би заказали термин  код изабраног педијатра.При доласку требало би да имате потврду за дете од РФЗО коју доносите док се не изради здравствена картица детету.Прегледи се обављају на адреси Раде Трнића 17 код вртића Колибри.

Уколико посумљате да Ваше дете има симптоме инфекције Covida 19 позовите Дечији диспанзер на број 0230422516 или 0230422508 и договорите се да доветете дете у амбуланту за децу са респираторним тегобама која се налази у Дечијем диспанзеру улица Краља Петра Првог 77 црвена зона.Радно време Covid амбуланте за децу је од 7 до 20 часова радним данима, а викендом суботом од 7 до 19 часова ,недељом од 7 до 17 часова.Улаз у Covid амбуланту  је видно обележен и одвојен.

Ултразвучни преглед кукова детета

Ултразвучни преглед кукова детета се ради у узрасту до три месеца.Термин за овај преглед заказује се на број телефона 0230316208 или 0230316217 где уједно добијете и детаљне инструкције шта је потребно понети на преглед детета.У новонасталој ситуацији прегледи се до даљег обављају  у амбуланти у улици Раде Трнића 17 код вртића Колибри сваког четвртка у времену од 13 до 19 часова.