Подржи дојење – за здравију планету

Светска недеља дојења обележава се од 01. до 07. августа 2020. године под слоганом: „Подржи дојење – за здравију планету”

Дојење представља најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном ишраном. Мајчино млеко је потреба сваког новорођенчета, одојчета и детета до навршене друге године живота. Састав и количина мајчиног млека прилагођени су узрасту детета и његовим потребама. Осим што задовољава потребу за храном, дете сисањем остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу, стимулише развој свих својих чула, постиже бољи психомоторни развој и развој интелигенције. Дојење је кључни фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки и представља витални део одрживог развоја и значајну компоненту глобалне акције окончања поремећаја ухрањености.

Циљеви Светске недеље дојења 2020. су:

• информисање о повезаности између дојења и животне средине односно климатских промена,

• истицање добробити дојења на климатске промене и животну средину,

• подстицање на акције у циљу побољшања здравља људи за здравију планету,

• ангажовање што већег броја појединаца и организација да утичу на промоцију и подршку дојењу како би имали здравију планету.

Немогуће је, упркос унапред дефинисаним циљевима кампање, не повезати промоцију дојења са тренутном ЦОВИД 19 пандемијом. Подршка свих стручњака који се пружају подршку дојењу мора бити интензивнија и уједначенија него икада, због страха који је тренутно присутан код породица. Будите јасни у пружању поруке да и жене код којих је потврђена или постоји сумња на ЦОВИД 19 инфекцију треба да доје или хране дете мајчиним млеком, уколико им њихово опште стање то дозвољава, уз поштовање препоручених мера заштите. Тако ћемо заштитити и унапредити здравље наших најмлађих. А самим тим и нашу будућност…