Projekat Doma zdravlja “Svi zdravi zubi u dvanaestoj godini života”

Tim Stomatološke ambulante kikindskog Doma zdravlja pokrenuo je projekat “Svi zdravi zubi u dvanaestoj godini života“” koji traje godinu dana i obuhvata tri važne celine. Cilj je da se među učenicima petih razreda kikindskih i seoskih škola utvrdi stepen zdravih zuba.Projekat Stomatološke ambulante, “Svi zdravi zubi u dvanaestoj godini života” finansiralo je Ministarstvo zdravlja kroz grantove, tačnije bespovratna sredstva. Njegova vrednost je 3,5 miliona dinara, objasnila je direktorka Doma zdravlja Kikinda dr Biljana Marković:
-Osnovni cilj ovog projekta i finansijskih sredstava, koje je Ministarstvo izdvojilo je taj da se poboljšaju preventivni pregledi kao i kvalitet primarne zdravstvene zaštite.

Projekat traje godinu dana i obuhvata tri važne celine, kaže koordinatorka projekta, dr Maja Vasić. Prvi deo podrazumeva zdravstveno-vaspitni i zdravstveno promotivni rad, koji će se odvijati u školama:
-Tu spada jedna lepa radionica, predavanje i kviz znanja. Drugi deo projekta su aktivnosti u Stomatološkoj ambulanti, gde će se raditi preventivne usluge sa đacima. Treći deo projekta obuhvata izgradnja sajta i mobilne aplikacije, koja će omogućiti sugrađinima informacije o projektu i o radu stomatološke službe, kao i informacije koje ih zanimaju, a nemaju koga da pitaju. Naša sagovornica smatra da je stanje zdravlja zuba kod dece na relativno niskom nivou. Jedan od važnih segmenata ovog projekta su i dodatne preventivne usluge, rekla je dr Vasić i dodala da one obuhvartaju fluorizaciju zuba, koja je izrazito bitna u periodu kada dete ima 11, 12 godina, jer se tada završava smena mlečnih zuba u stalne, koji se uz te proizvode na bazi fluora, ojačavaju”.

preuzeto sa tvrubin.rs