Залогаји у мери квалитетног и дуговечног живота

У кикиндском Удружењу пензионера, у оквиру месеца који је посвећен старијој генерацији, су у сарадњи са патронажном службом кикиндског Дома здравља организовали трибину, на тему „Исхрана у позним годинама“ и превентивно мерење шећера у крви и крвног притиска. Како објашњавају у удружењу, резултати који су добри говоре у прилог доброј и пријатељској атмосфери коју чланови граде годинама.

Едукација на тему „Исхрана у позним годинама“ организована у кикиндском Удружењу пензионера окупила је заинтересоване суграђане, који су имали потребу да кроз инерактивно предавање усвоје нека нова правила, када је исхрана у питању. Како је навела главна патронажна сестра Дома здравља, Оливера Вучковић Попов, врло је битно да овакве трибине имају што већу посећеност:

-Овога пута смо имали трибину, која је посвећана исхрани старијих суграђана. Као што можете да видите, посећеност је била врло добра. Било је преко 25 суграђана, којима смо мерили притисак и шећер у крви. Што се тиче резултата, ја сам врло задовољна. То су већином суграђани који воде рачуна о свом здрављу.

Сарадња, која је успостављена ранијих година врло је добро прихваћена и код једних и код других па је добра атмосфера била додатно обележје оваквих окупљања. Иначе, чланови КУД-а “Сунчана јесен” синоћ су били и на смотри хорова у Зрењанину, одакле су се вратили препуни добрих утисака, због, како кажу највећег аплауза који су икада добили. Ипак, како објашњава секретарка Удружења пензионера, Зорица Васиљевић, узбуђење и повратак у касним вечерњим сатима нису осујетили данашње окупљање:

-Вратили смо се синоћ у десет, али су људи ипак дошли јутрос у осам, што значи да воде рачуна о свом здрављу. Лепу сарадњу са патронажом имамо већ годинама. Надамо се и да ћемо се договорити о посебним предавањима са тематским освртом. Задовољство је што су резултати добри, не само у границама, већ баш добри. Мислимо да је баш разлог што често бораве баш овде у удружењу и надамо се и да је баш то, осим здраве исхране прави рецепт за дуг живот.

У Удужењу планирају још низ активности поводом обележавања октобра месеца посвећеног старијим суграђанима. Из Патронажне службе су искористили прилику да најаве и да ће редовни прегледи крвног притиска, који су иначе били организовани у другој, сада бити пребачени у четврту месну заједницу „Лидија Алдан“ и то сваког четвртка мерење крвног притиска, а последњег четвтртка у месецу и мерење шећера у крви. Прво мерење притиска је планирано за четвртак, 10.октобра од 8 до 10 сати.