Кретањем до здравља

У међународном календару здравља 10. мај означен је као Међународни дан физичке активности уз слоган “Кретањем до здравља”. И Кикинђани су другу годину заредом дали допринос овом дану шетњом у Великом парку и на Старом језеру. Најупечатљивије су биле труднице и мајке са малом децом које су предводиле шетњу. Међу њима је била Јована Лукин са 18-месечним сином Вукашином.

-Сваког дана смо активни. И син и ја волимо да шетамо, да се дружимо. Сматрам да од најранијег доба треба да се усвоје здрави стилови живота – истакла је Јована Лукин. И Бранислава Ћирић акцију је подржала са своје троје деце Анђелом, Петром и Николом.Редовна умерена физичка активност, као што су ходање, вожња бицикла, плес има значајне предности за здравље.

-Сваки човек има два доктора леву и десну ногу тако да треба максимално да их искористимо. Последњих година више од 50 одсто становника у Србији је физички неактивно. Од 2006. године проценат физички неактивних се повећава на петогодишњем ниво за пет до седам одсто. Физичка активност превенира болести попут: високог крвног притиска, ојазности, дијабетеса, као и неке врсте карцинома – казао је др Бранислав Хачко из ЗЗЈЗ.

Физичка неактивност уз неправилну исхрану и нове технологије код школске деце може да утиче на неправилан развој тела и настанак деформитета. Зато је од изузетне важности да се од малена уче здравим, свакодневним навикама физичке активности.

-У преподневним сатима ђаци основних школа учествовали су у радионицама Црвеног крста. На овај начин указано им је на то колико је важно да буду физички активни – додала је Оливера Вучковић Попов, главна патронажна сестра Дома здравља.

На Старом језеру поред шетње, за заинтересоване грађане организовани су јога, фитнес и плес. Обележавање Међународног дана физичке активности организовали су Град Кикинда, Завод за јавно здравље, Дом здравља и Црвени крст.

Преузето са Rubin.tv