Базар здравља у знаку превентиве

У организацији Дома здравља, Завода за јавно здравље и Црвеног крста , а уз подршку Града Кикинде ,поводом обележавања Светског дана здравља 7.априла, одржан је Базар здравља. Грађани су поздравили акцију јер су могли да преконтролишу шећер у крви, крвни притисак и да им лекари дају даље смернице.

Татјана Караћ, начелница Центра за контролу и превенцију Завода за јавно здравље истакла је важност примарне здравствене заштите:

-Здравствена заштита на примарном нивоу је и први контакт пацијента са системом здравствене заштите. Потребе становништва идентификују се кроз анализу извештаја рутинске статистике, периодичним и систематским прегледима и скринингом. Преветивних прегледа било је мало прошле године, у просеку се ради од три до пет процената превентивних прегледа.

Оливера Вучковић Попов, главна сестра Патронажне службе додала је да здравствени радници имају велику улогу у едукацији пацијената о томе како да се брину о свом здрављу:

-Овогодишњи дан здравља обележава се под слоганом “Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”. Први контакт са лекарима Дома здравља најважнији је јер се на тај начин успоставља континуитет здравствене заштите.

Члан Савета за здравство Града Кикинде др Душан Прекратић напоменуо је је да је рано откривање болести најважније за њено лечење.

-Наши суграђани највише болују од хипертензије и кардиомиопатије. Треба да се придражавмо здравих стилова живота попут здраве исхране, кориговање телесне тежине и физичке активности. Савет за здравство функционише одлично са својих 100 чланова. Организујемо превентивне акције такозвану интрнистичку траку где се грађанима мери нивоу шећера у крви, масти у организму, обави се интернистички и ЕКГ преглед.

На Базару своје здравље преконтролисало је осмадесетак суграђана.