Подршка здавственим радницима за пружање здравствене заштите мигрантима и избеглицама

У Дому здравља Кикинда, 12. фебруара 2019. године, одржана је едукација на тему „Пружање културно осетљивих услуга и превенцију стреса, сагоревања и секундарне трауматизације код пружалаца услуга“ чији су циљеви обезбеђивање знања и вештина потребних за пружање адекватних, правовремених и културолошки прилагођених услуга, са посебним акцентом на пружање услуга избеглицама, тражиоцима азила и мигрантима, као и знања и вештина потребних за заштиту физичког и менталног здравља здравствених радника. Здравствени савет Републике Србије акредитовао је овај програм континуиране медицинске едукације са 6 бодова за учешће, као национални курс 1. категорије.

Ова едукација представља једну од активности у оквиру програма Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији а директно је реализују Светска здравствена организација и удружење „Мрежа психосоцијалних иновација“.
Оваква знања и вештине су корисне за здравствене раднике уопште, а ово је посебно важно данас, у условима дужег боравка миграната у нашој средини, када они и користе здравствене услуге континуирано.
Механизми превладавања стреса и значај превенције јесу важни као заштитни фактори за пружаоце здравствених услуга услед већег ризика од сагоревања и секундарне трауматизације као могућих последица. Актуелна ситуација са избегличком и мигрантском кризом такође носи и посебне потребе које је потребно боље препознати и адекватно на њих одговорити.